7.4.2019 tekijältä terhi@kauneushoitola 0

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Suomen Pro luonnonkosmetiikka ry:n mukaan “luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan alaan erikoistuneiden, riippumattomien organisaatioiden säätelemää ja valvomaa kosmetiikkaa, joka on luonnollista alkuperää”. Sertifioinnin tarkoituksena on osoittaa kuluttajalle, että valmistaja on sitoutunut sertifiointi kriteereihin ja on siten luotettava toimija.

Maailmassa ei ole ainakaan toistaiseksi olemassa yhtä kansainvälistä luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä eriperustein.

Monet luonnonkosmetiikan sertifiointiin erikoistuneet organisaatiot tekevät yhteistyötä ja pyrkivät kriteerien yhdenmukaisuuteen, mutta niistä on löydettävissä myös selkeitä eroavaisuuksia.

Kaikissa luonnonkosmetiikan sertifikaateissa suositaan seuraavaa:

  • Valmistus luonnollisista raaka-aineista
  • Luomulaatuisten raaka-aineiden käyttö
  • Vähän prosessointia
  • Raaka-aineita ja tuotteita ei testata eläimillä
  • Ympäristöystävällisyys tuotannon, käytön ja hävittämisen aikana

Useimmissa sertifikaateissa vaaditaan, että ainesosat on ekologisesti viljeltyjä. Sertifikaateilla on myös tiukat kiellettyjen aineiden listat.

Selkeimmät erot löytyvät luomulaatuisten raaka-aineiden käyttöstä ja vaadittavista määristä sekä synteettisten ainesosien käyttöstä. Eroja on myös siinä, voidaanko sertifiointi myöntää yksittäisille tuotteille vai onko koko tuotannon täytettävät kriteerit.

Luonnonkosmetiikan tunnetuimmat kansainväliset sertifiointijärjestelmät

Tunentuimpia luonnonkosmetiikan kansainvälisiä sertifiointijärjestelmiä Euroopassa ovat AIAB, BDIH, Cosmebio, EcoCert, Soil Association, Ecogarantie  sekä NATRUE. COSMOS-standardi on luonnon- ja luomukosmetiikan alalle tehty eurooppalainen sertifikaatti, josta on sopinut joukko suurimpia eurooppalaisia sertifioijia, kuten edellämainitut EcoCert, Cosmebio, Soil Assosiation ja BDIH. COSMOS-standardin tarkoituksena on yhtenäistää sääntelyä ja selkeyttää eri sertifioijien toimintatapoja ja kriteerejä. Tämän kansainvälisen standardin luonnon- ja luomukosmetiikalle omistaa voittoa tavoittelematon Cosmos-standard AISBL -yhdistys.

Mitkä ovat luonnonkosmetiikan ja luomukosmetiikan erot

Luonnonkosmetiikassa (natural cosmetics) raaka-aineiden luomulaatu on suositus, kun taas luomukosmetiikassa (organic cosmetics) raaka-aineiden on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja. Lisäksi luonnonkosmetiikassa voidaan käyttää raaka-aineita, jotka ovat luomukosmetiikassa kiellettyjä.

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnollisia raaka-aineita ja luomulaatua sekä mahdollisimman vähän prosessoituja raaka-aineita. Eläinkokeet ovat ehdottomasti kiellettyjä niin valmiin tuotteen kuin raaka-aineidenkin osalta. Lisäksi kiellettyä on geenimuunneltujen raaka-aineiden sekä uhanalaisten kasvien käyttö. Sen sijaan mehiläisvahaa ja lanoliinia voidaan käyttää, sillä niiden käytön ei tulkita vahingoittavan eläimiä.